Situationeel leiderschap uitgelegd
Situationeel leiderschap is een leiderschapsstijl die is ontwikkeld door Paul Hersey en Ken Blanchard. Het houdt in dat leiders hun leiderschapsstijl aanpassen aan de situatie en de behoeften van hun teamleden. Dit betekent dat leiders verschillende leiderschapsstijlen kunnen toepassen op basis van de ontwikkelingsfase van hun teamleden en de specifieke taken die moeten worden uitgevoerd. Dat vraagt wat van je mensen, want van nature heeft niet iedereen alle stijlen in zich. Mensen hebben verschillende voorkeuren als het aankomt op leiding geven. Door je mensen te leren dat ze op dingen op verschillende manieren kunnen aanpakken maak je ze flexibeler en effectiever. Je geeft ze meer tools tot hun beschikking om in elke situatie op de juiste manier te reageren. In dit artikel geven we je inzicht in de verschillende stijlen die er zijn en wat je dat als organisatie kan opleveren.
Coachend situationeel leiderschap
Eén van de stijlen binnen situationeel leiderschap is de coachende stijl. Dit houdt in dat de leider meer aandacht heeft voor de ontwikkeling van zijn/haar teamleden en hen aanmoedigt om te groeien en zichzelf te verbeteren. De manager wordt als het ware de coach van je mensen om hen te helpen groeien als persoon en als waardevol medewerker. Daarmee groeien niet alleen je medewerkers, maar ook je managers in hun rol als manager. De onderlinge band wordt aanzienlijk versterkt en je medewerkers voelen zich gedragen in de organisatie. Hiermee kun je veel bereiken in de organisatie.
Directief leiderschap
Een andere vorm van leidinggeven binnen situationeel leiderschap is de directieve aanpak. Dit is een leiderschapsstijl waarbij de leider een hoge mate van sturing geeft aan de teamleden en nauwlettend controleert wat er gedaan wordt. Dat is een hele andere benadering dan de coachende manier. Voor beide manieren is wat te zeggen en ze kunnen beide goede resultaten boeken. De kunst is om jouw leidinggevenden te leren wanneer de ene aanpak aan te raden is en wanneer de andere effectiever is. Soms hebben mensen een luisterend oor nodig om weer verder te kunnen en op andere momenten hebben ze een schop onder hun kont nodig om in actie te komen.
Ondersteunend leidinggeven
De derde stijl binnen situationeel leiderschap is de ondersteunend aanpak. Deze stijl van managen richt zich op het ondersteunen van teamleden en het aanmoedigen van hun autonomie, zelfvertrouwen en zelfsturing. Het komt in de buurt van het coachen maar is toch wezenlijk anders. Daarbij help je mensen om boven zichzelf uit te stijgen en hun eigen talenten in te zetten en de verantwoordelijkheid te nemen waar dat nodig is
Delegeren met situationeel leiderschap
Tot slot is er de mogelijkheid binnen situationeel leiderschap om delegerend leiding te geven. Dit houdt in dat de leider de controle uit handen geeft en het team meer autonomie en beslissingsbevoegdheid geeft. Het idee achter het hele verhaal is dat leiders moeten kunnen inschatten welke stijl van leiderschap het meest geschikt is voor een bepaalde situatie en teamlid, afhankelijk van factoren zoals de taak, het vaardigheidsniveau en de motivatie van de teamleden. Door de juiste leiderschapsstijl te kiezen, kan de leider zijn team effectiever leiden en helpen om betere resultaten te behalen. Kijk bij interesse in leiderschapsstijlen ook eens naar het Lencioni model!