Auperdal 24, 5657 ER, Achel

Tel: +31 249 2323

De wft beroepskwalificatie voor bescherming van consument en adviseur

De afkorting wft staat voor wet financieel toezicht en dat is een wet die het beroep financieel adviseur beschermt. Iedereen die anderen adviseert over financiële zaken heeft de verplichting om een beroepskwalificatie te halen, om deze met regelmaat te herhalen en om aan te tonen aandacht te besteden aan bijscholing. Dit worden respectievelijk ook wel de diplomaplicht, de onderhoudsplicht en de permanent actueel eis genoemd. Als jij advies krijgt van een financieel adviseur dan weet je dus dat je kwalitatief ontvangt en de wft staat je bij als dat niet zo is. Als financieel adviseur weet je dat de kwaliteit van dienstverlening in jouw vakgebied gewaarborgd blijft.

De wft en permanente educatie

De wet financieel toezicht verplicht jou als financieel adviseur om een wft cursus te volgen. Eerst is er de basiscursus die permanent geldig is en die je niet hoeft te herhalen. Daarna kies je voor één of meerdere wft modules. Deze modules zijn toegespitst op verschillende financiële vakgebieden, zoals pensioen, inkomen, schade, hypotheek en vermogen. Samen vormen ze je beroepskwalificatie. De extra modules zijn niet onbeperkt geldig, die moet je volgens de wft herhalen. Meestal is dat elke drie jaar. Dit is het Permanente Educatie (PE) gedeelte van de kwalificatie. Je moet er zelf voor zorgen dat je je diploma actueel houdt, want zonder geldig PE diploma verlies je je beroepskwalificatie.

De Autoriteit Financiële Markten

De autoriteit die toezicht houdt op de wft is de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Zij beheren het register en zorgen ervoor dat alle financieel adviseurs aan de eisen en verplichtingen voldoen. Kom jij een adviseur tegen die niet kan aantonen de juiste diploma’s te hebben, dan mag je deze bij de AFM aangeven. Zij zorgen er dan voor dat deze persoon zijn of haar werk niet meer mag doen tot de juiste kwalificaties weer binnen zijn.

Je plichten als financieel adviseur

Als jij financieel adviseur bent, dan houd je je het beste aan de regels. Je moet je dan aan drie verschillende plichten houden.

  • Diplomaplicht: volgens de diplomaplicht heb je het juiste wft basis diploma gehaald en voldoe je aan de minimale eisen voor je beroepskwalificatie.
  • Onderhoudsplicht: volgens de onderhoudsplicht zorg je ervoor dat je deze diploma’s ook actueel houdt en eens in de zoveel tijd herhaald. De huidige periode waarvoor je dat moet doen eindigt op 1 april 2022.
  • Permanent actueel eis: als laatste moet je kunnen aantonen dat je permanent actueel bent en dat je dus regelmatig aan bijscholing doet en de laatste ontwikkelingen volgt.

Bescherming voor consument en adviseur

Deze strenge regels zijn er natuurlijk niet voor niets. Op die manier krijgen consumenten gegarandeerd kwalitatief advies en dat is op financieel gebied natuurlijk bijzonder belangrijk. Daarnaast weten adviseurs dat de kwaliteit van dienstverlening onder de collega’s ook altijd een bepaalde standaard heeft. Dat schept zekerheid voor adviseur en consument.

Schuiven naar boven